В първия том на „Българска помология“/
1958/ пише, че този сорт ябълки е от
азиатската част на Турция /град Амасия
/. Принесен бил от Турция в началото на
двадесетте години на двадесети век от
генерал Тодор Марков, тогава български
консул в Цариград. Сортът бил слабо
разпространен у нас. Имало малко на брой
дървета в Хисар и в колекционните
градини на овощарските научно-изследователски институти.
За мен и за други хисарчани, с които споделих прочетеното, беше изненада, че генерал Марков, известен със своята любов и грижа за природните богатства и старините на Хисар, е имал и такъв принос – да донесе тук нов сорт ябълки.
Казват, че ябълките от град Амасия били хубави, ароматни, широко популярни в Турция. Сигурно първите дръвчета, донесени от генерала, били засадени в курорта или в родното му село Хисар- Кюселери / днес квартал „Момина баня“/. Минали са обаче много години оттогава. Едва ли в хисарския край има от някогашните ябълки „Амасия“.
Според специалистите, плодовете им са плоско закръглени, под средно големи, широки около пет и половина сантиметра. Потребителска зрелост придобиват в края на ноември, но може да се консумират и по-рано. Съхраняват се до месец март, дори до по-късно. Дърветата били силно развити, на 20 години достигали до 7 метра височина и до 8 метра ширина.
Може да си ги представим, но не сме опитали вкуса и аромата на плодовете и за нас това е една далечна, любопитна история.
За мен и за други хисарчани, с които споделих прочетеното, беше изненада, че генерал Марков, известен със своята любов и грижа за природните богатства и старините на Хисар, е имал и такъв принос – да донесе тук нов сорт ябълки.
Казват, че ябълките от град Амасия били хубави, ароматни, широко популярни в Турция. Сигурно първите дръвчета, донесени от генерала, били засадени в курорта или в родното му село Хисар- Кюселери / днес квартал „Момина баня“/. Минали са обаче много години оттогава. Едва ли в хисарския край има от някогашните ябълки „Амасия“.
Според специалистите, плодовете им са плоско закръглени, под средно големи, широки около пет и половина сантиметра. Потребителска зрелост придобиват в края на ноември, но може да се консумират и по-рано. Съхраняват се до месец март, дори до по-късно. Дърветата били силно развити, на 20 години достигали до 7 метра височина и до 8 метра ширина.
Може да си ги представим, но не сме опитали вкуса и аромата на плодовете и за нас това е една далечна, любопитна история.
Няма коментари:
Публикуване на коментар