вторник, 15 септември 2015 г.

ПОСРЕЩАНЕТО НА КНЯЗА

В своите мемоари Никола Генадиев разказва за любопитна случка, станала в Хисар в първите дни след обявяване на Съединението на Източна Румелия и Княжество България през 1885 г. Княз Александър Батенберг, придружен от министър председателя Петко Каравелов и председателя на Народното събрание Стефан Стамболов, идвайки от Търново, преминава през Шипка, навсякъде посрещнат триумфално и пристига в Пловдив на 9-ти септември. Не можел обаче да дочака брат си Франц Батенберг, който служил като офицер в неговата свита. Той пътувал два-три дни след него, придружен от министъра на правосъдието Васил Радославов. Но като минали Балкана, вместо от Калофер да отидат направо в Пловдив, завили през Хисарските бани. Тук населението, заблудено от телеграмата на околийския началник мислело, че ще посреща княз Александър и издигнало триумфална арка, а местната учителка приготвила реч.
Тази случка Никола Генадиев описва колоритно: "Като пристигнали гостите, кметът разбрал, че има недоразумение, но учителката продължила да чете речта си:
- Ваше Височество, светли княже, ти, който седиш на престола на Крума и Симеона...
Обяснили на многоуважаемата госпожица, че това не е Князът, но тя си продължавала. Намесил се и министърът на правосъдието, но и на него тя отвърнала:
- Може и да не е Князът, но аз съм се мъчила да напиша речта си, трябва да я прочета.
Най-после прибегнали до спогодба. Учителката се съгласила да не довършва речта си, при условие, че ще даде ръкописа на княз Франц и той ще го предаде на брат си."


Княз Франц Батенберг
Васил Радославов

Няма коментари:

Публикуване на коментар