събота, 19 март 2016 г.

ЛЕЙДИ СТРАНГФОРД

При потушаването на Априлското въстание 1876 г. село Синджирлий (днес квартал Веригово в гр. Хисар) е опожарено и разграбено от башибозука. Някои въстаници са убити, други са хвърлени в затвора, изпратени на далечно заточение. Когато старците, жените и децата се прибират в селото заварват своите домове в руини. В тези тежки дни за българския народ английската общественичка и благодетелка лейди Емили Странгфорд оказва голяма помощ на редица пострадали и разрушени при потушаване на въстанието селища сред които е и Синджирлий. Синджирлийци получават 100 палатки за да се подслонят, много дрехи и други.
На мястото, където е била къщата, в която е живяла лейди Странгфорд при посещението си в Синджирлий е поставена паметна плоча.

В знак на признателност гаровият хисарски площад е наречен на нейно име. През 1997 г. в градинката на площада бе открит барелеф на лейди Странгфорд (автор на скулптурата Виктор Тодоров). На мраморната плоча под барелефа са изписани няколко стиха от стихотворението на Иван Вазов "На леди Странгфорд" от стихосбирката му "Тъгите на България", отпечатана през 1877 г. в Букурещ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар