вторник, 10 април 2012 г.

СЪС САЛ ПО РЕКА МАРИЦА


Знае се, че някога в древността, а и в годините преди Освобождението, река Марица е била плавателна.
Средношколците от ЕСПУ „Христо Смирненски“ в град Хисар през 1976 година бяха решили да докажат, че макар вече водата на реката да е по-малко, може да се премине със сал от Пловдив до Свиленград.
Такова плаване бе дълго и старателно подготвяно от ученическия клуб за научно и техническо творчество на младежта, съвместно с хисарското туристическо дружество.
Отплаването от Пловдив стана в един хубав априлски ден през пролетната ваканция. От редакцията на хисарския вестник бяхме подготвили почетен флаг по случай средношколската експедиция. С моя колега Георги Славков отидохме да го връчим при изпращането, да направим снимки и да пожелаем успешно плаване. В експедицията участваха десет десетокласници – седем момчета и три момичета. Задно с тях бяха и трима ръководители – водачът Енчо Енчев – учител по география и председател на туристическото дружество в Хисар, учителят Петър Маджев и секретарят на туристическото дружество Кольо Мичев.


Салът, който средношколците сами бяха направили, бе дълъг осем и широк четири метра. Сглобен беше от 4 осеметрови и 10 четириметрови чамови греди, свързани с болтове, отдолу привързани с въжета вътрешни гуми от трактор Беларус, отгоре с дъски. Имаше мотор от лодка, лопати за гребане, пръти за оттласкване. На сала бяха натоварени палатки и други туристически принадлежности, необходими за няколкодневно пътешествие.
След завръщането участниците в експедицията бяха споделили на страниците на хисарския вестник любопитни моменти по преодоляването на плитчините и баражите по реката. Налагало се понякога да слизат, да бутат или теглят сала с въжета. Първият лагерен бивак бил на брега край село Поповица. Плаването им беше донесло интересни срещи и запознанства при слизането в Димитровград и други селища, възхищението от красивите пролетни пейзажи край Марица. Беше доказано, че макар и с трудности може да се пътува със сал. Изпълнена бе и поставената научна задача за изследване замърсяването на реката. Учениците бяха взели проби от водата за анализ в кръжока по химия. Изводът бе, че най-големи замърсители по изминатия маршрут са били отпадните води на Пловдив, Комбинатът за цветни метали, Химкомбинатът в Димитровград и обогатителната фабрика в Марица изток.
– – –
Плаването със сал по Марица през 1976 година бе началото на една хубава традиция. В продължение на десетина, а може би и повече години след това, хисарчани провеждаха редовно водни походи по реката, като вместо със сал това ставаше с лодки. Ала това са вече други истории...

1 коментар:

  1. Здравейте г-н Кънчев. Казвам се Теодор Роков и работя във Варненския археологически музей. Мой приятел ми показа Вашия блог и по-специално публикацията за плаване със сал по р. Марица. Аз събирам архив за такива експериментални плавания в България. Ще се радвам да науча повече подробности за тази история.

    ОтговорИзтриване