неделя, 25 март 2012 г.

ИЗПИТАНО СРЕДСТВО



Някога целебните хисарски води, за да достигнат до нуждаещите се, били пренасяни в стомнички. През 1930 година започва бутилирането на вода от извора Момина баня и продажбата и в страната, което държавата възложила на наемател от Пловдив. Наливането на бутилките ставало от специално поставена край извора инсталация. Още същата година били бутилирани 82 000 литра.
В реклама от онова време се казва, че природно лековитата минерална вода на хисарската Момина баня има извънредно сполучлив химически състав и физически свойства, че още траките са знаели за нейната лековитост, а в последствие римляните са я използували за лекуване на хиляди болни.
Посочва се нейното целително действие на пищеварителната /храносмилателаната/ система, на черния дроб, жлъчката, бъбреците. Рекламата подчертава: „Пиенето на минерална вода от хисарския извор Момина баня е вярно и изпитано средство за церение на болестите и запазване на здравето.“
След няколко десетилетия, през 1958 година, в Хисар е създадено едно от първите модерни предприятия в страната за бутилиране на минерална вода, като тогава се захранва чрез водопровод от сондаж на извора Момина баня.
Днес в курорта Хисар вече има няколко предприятия, оборудвани с модерна техника, които бутилират натурална и газирана вода от лечебните хисарски извори и продават годишно милиони бутилки из цялата страна и в чужбина. А славата на хисарската минерална вода е многовековна, тя и днес носи здраве и изцеление.

Няма коментари:

Публикуване на коментар