неделя, 25 март 2012 г.

ПЪРВА И ВТОРА КЛАСА


В годините преди освобождението най-прочута в Хисар била най-горещата баня Хавуза /Топлица/. Възвръщайки древната си слава, през следващите десетилетия най-популярна станала Момина баня. През тридесетте години на двадесети век тя вече предлагала най-добри условия за посетителите.
Басейнът бил в стара постройка с висок свод. Послан бил с нови красиви плочки. До банята било построено ново ванно отделение с 10 вани и курни /малки корита/ за измиване. Новото здание на съблекалните било обширно, двуетажно, за първа и втора класа.
Любопитно е, че по онова време и в други хисарски бани съблекалните били разделени на две класи съобразно мебелировката, но и от първата и от втората класа се къпели в един и същ басейн. Според една тогавашна реклама билетът за къпане бил 10 лева за първа класа и 6 лева за втора. За предлагане на бельо – чисти чаршафи за постилане и завиване на леглата /кушетките/, където посетителите лягали да си отпочинат след къпането, се плащало отделно по 6 лева. По-скъпо било къпането във ваните – първа класа с бельо – 22 лева, втора класа с бельо – 18 лева.
По желание на курортистите можело да бъдат обслужени от теляк като заплатят 8 лева и от масажист, което струвало 15 лева. Работата на теляка в банята била традиционна, позната – да помага при изкъпване и изтриване на телата на посетителите, пък и да ги разтрие и масажира, доколкото умее. Но какви ли лечебни масажи е правел тогава специалистът масажист? Старите реклами не обясняват.
По-състоятелните курортисти ползували съблекалните първа класа. Някои плащали за вана и масажист, като това им струвало 37 лева.
Бедните можели да се окъпят в целебните горещи води на басейна само за 6 лева с билет за втора класа, както се казва сега без никакви други екстри – бельо, тяляк, масажист и прочие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар