събота, 15 септември 2012 г.

ДИОКЛЕЦИАНОПОЛСКО МОМИЧЕ СЪС ЗЛАТНИ НАКИТИ

Красиви са две леки златни обици с ромбоидна форма и малки висулки, с врагден в ромбовете зелен емайл. Те са част от златните накити открити в зидан гроб в един от некрополите на Диоклецианопол, отвън край северния край на източната крепостна стена. Там през IV век било погребано младо момиче от знатен произход, облечено в дрехи от златотъкан плат. Сред златните му накити освен обиците има още две малки кръстчета, пръстен, игла за коса, златна халка и част от огърлица от две филигранови топчета в единия край с правоъгълна пластина, която завършва с кука за прихващане.

Кое е било това момиче? Каква е била съдбата му? Връщам се повече от 16 века назад и въображението ми рисува една легенда за млада зеленоока римлянка и момък от траките роби, работел на строежа на императорската резиденция в крепостта до голямата римска баня. Въпреки тежкия изнурителен труд, момъкът обичал да свири със своята тръстикова свирка, а от единственото си богатство – стара златна монета, останала от баща му, поръчал тайно на тракийски майстор да направи красиви обици, за да ги подари на зеленооката римлянка... Дълга тъжна история за една невъзможна любов.
Младият роб бил откаран далеч на някакъв строеж на пътна станция край Хемус. А момичето загинало, препускайки с колесницата си, чийто път бил пресечен от черен глиган, тая тъмна митична сила. Така ли е било? Кой знае... Какво ли е станало с младия тракиец? Дали се е опитал да избяга и е изчезнал в планината, за да бъде свободен или заради момичето е тръгнал обратно към Диоклецианопол, бил е заловен и пребит като беглец?

Сега двете златни обици с капчици зелен емайл са в музейната експозиция. А градината край минералните бани могат да се видят разкритите при разкопките останки от голяма римска сграда, градена с труда на траките роби. Някога тук, в краткото време за почивка се е разнасяла мелодията на тракийска тръстикова флейта, а по пътеката, сред дърветата се долавяли стъпките на младата римлянка, тръгнала със своята слугиня към топлите извори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар