събота, 15 септември 2012 г.

ПРЕСКОКЪТ НА БЕСТИАРИИТЕ


Прескокът на бестиариите
Две фигури на мъже (бестиарии) в къси туники, в ръцете с по един прът в готовност за прескок вероятно на атакуващо ги животно... Това е изобразено на намерената край амфитеатъра на античния Диоклецианопол част от мраморен барелеф.
Бестиарии е наименование за акробати, които извършвали опасни циркови номера с диви животни. То идва от латинското – бестия, което означава звяр. Сигурно балерефът, който е имал и други сцени, е служел за реклама на провежданите там циркови акробатични игри.
Амфитеатърът - така е изглеждал в Античността.
Диоклецианополският амфитеатър бил изграден в края на III в. В малката долчинка наблизо, на юг от римската баня при извора Топлица. Отначало в него се устройвали гладиаторски борби, но след утвърждаването на християнството, когато църквата ги забранила, те били заменени с циркови игри и други зрелищни забавления.
Арената, разкрита при арехологическите разкопки през 1981 г., е с елипсовидна форма, оградена от стена, изградена от камъни и четириредов тухлен пояс. От седалките наоколо няма следи, защото са били дървени.
Останки от античния Амфитеатър
Като минавате край амфитеатъра, вгледайте се в притихналата днес арена, обрасла със зелена трева. Вслушайте се, може би ще ви се стори, че чувате идващи от далечното минало удари на тимпан, отривисти викове на акробати, възгласи на публиката, ръмжене на диви животни, пускани през трите тесни врати от север... Най-вероятно в представленията са участвали мечки, глигани, за което напомнят и откритите при разкопките няколко глигански зъба.
За да имате по-точна представа как е изглеждал амфитеатърът може да разгледате в музея негов сполучливо направен макет.
А на мраморния барелеф двамата бестиарии отдавна, от толкова векове се готвят за прескок...

Няма коментари:

Публикуване на коментар