събота, 26 ноември 2011 г.

КАТО ТРИУМФАЛНА АРКА


Южната порта днес
Погледната отвън, южната порта на Хисарската крепост напомня на внушителна триумфална арка. Но всъщност изграждането било съобразено със стремежа за създаване на здраво и надеждно отбранително съоръжение в отбранителната система на града.
Според специалистите портата представлява рядкост сред късноримското римското и ранновизантийското строителство. Изследванията на археолозите и нашето въображение могат да ни помогнат да си представим как е изглеждала в древността. Тя се
се състои от засводен проход широк 5 метра и висок 8.80 метра, предшествуван отвън от значително по–широка арка. От външната и от вътрешната страна имало декоратвни ниши.

Отбраната се осъществявала от две четириъгълни кули, издадени навън от двете страни на входа и от трета кула над външната арка. Виеща се тухлена стълба, чиито изронени стъпала са запазени и до сега,разположена в западния пилон на портата, водела до горната тераса. На входа имало масивна двукрила врата от дебели дъски,обковани с желязо, която се залоствала отвътре с голяма греда.
Диоклецианопол - Южната порта отвън
Днес от кулите са останали само основте,нишите са празни,няма ги белокаменните статуи. Дали това са били статуи на римски богове и императори? Може би е имало статуя на Аполон лечителя, който бил един от покровителите на диоклецианополските бани? Едва ли. На сегашното си място портата била изградена в края на IV век върху разрушената тук при вторите готски нашествие крепостна стена.Това станало при император Теодосий Велики, когато християнството било утвърдено в Римската империя и са разрушавали паметниците на езическите божества. И в Диоклецианопол отвън, недалеч от южната порта по това време вече бил изграден един от първите тук християнски храмове– базиликата „Свети Стефан“.
– – –
Диоклецианопол - Южната порта отвътре
Някога през южната порта преминавали пристигащите от Филипопол и Константинопол. Една пътна отсечка свързвала Диоклецианопол с главния път от Дунав през Балкана за Филипопол. Имало и пряк път за Константипол. Той минавал край днешния хисарски квартал Миромир и при античното селище при днешното село Иван Вазово пресичал пътя Ескус – Филипопол и стигал до римската пътна станция Ранилиум /село Оризово,Чирпанско/. От там имало връзка за Константинопол, а така също отклонение за Августа Траяна /Стара Загора/, Кабиле /край Ямбол/ и Анхиало /Поморие/. Интересни подробности могат да се прочетат в монографията „Римски пътища в България“ от директора на Хисарския археологически музей д-р Митко Маджаров.
Любопитно е , че и интернет-търсачката Гугъл също предлага пряк маршрут от Хисар до село Оризово, макар на отделни местта да не съвпада точно с някогашния римски път.
– – –
Разтваряли се вратите на главния южен вход на крепостта и тържествено били посрещани идващите с коне и колесници гости отдалеч. Единадесет метра широка улица,с колонади пред сградите от двете и страни,пресичала града от южната до северната порта. Поемали най-напред по нея. Очаквал ги Диоклецианопол, изграден по изискванията на римското благоустройство – с прави улици, с красиви сгради, със зелени градини, но най-важното – неповторим с целебните си топли извори,където били изградени мраморни бани...
Отдавна, от кога ли, няма врата на входа. Сега той е винаги отворен и ни кани гостоприемно да преминем под неговия свод.

Няма коментари:

Публикуване на коментар