събота, 26 ноември 2011 г.

ТРАКИЙСКАТА КАНИЧКА


Това е малка глинена каничка, черна на цвят, с излъскани отвънка стени. Казват, че по античните мерки побира четвърт хойник вода, което е около четвърт литър. Според археолозите е изработена от местен тракийски майстор в края на IV век преди Христа. Може да я видите сред експонатите в Хисарския археологически музей.
Когато през 1978 година се извършват разкопки и проучвания на югозападната кула на римската крепостна стена се оказва, че кулата била изградена върху останките на древно тракийско селище. То било разположено на високата тераса,защитена от стръмните брегове на Славеевия дол и Банското дере, наблизо до топлите извори. В най-долния пласт при разкопките сред откритите керамични съдове е и напълно запазената каничка от малкото селище на тракийското племе беси. Няма точни исторически данни за неговото име, но според някои изследователи то се е казвало Дзеркала, което означавало цепнатина, пролом, топли извори.
Каничката от Дзеркала... Навярно, предавана от поколение на поколение, е служела на своите стопани векове поред в мирни и размирни времена да пият с нея от изворите целебна вода. Може би до завладяването на Тракия от римляните или още по-късно,чак до опустошителното нашествие на готите през 250 година. Тогава селището край топлите извори, отдавна разрастнало се, превърнато от римляните в императорско владение, било опожарено и напълно разрушено. После, при неговото възстановяване и ограждането му с крепостна стена, по времето на император Диоклециан, случило се да изградят югозападната ъглова кула там, където някога, първоначално, било малкото селище на траките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар