събота, 26 ноември 2011 г.

КАМИЛИТЕ


Южната порта на Хисарската крепост - илюстрация на Йозеф Обербауер от първото издание на романа "Нова земя" (1896 г.)
Една илюстрация от художника Йозеф Обербауер от първото издание на романа на Иван Вазов “Нова земя“ /1896 г./ ни показва каква е била тогава южната порта на Хисарската крепост. От нея, а и от стари архивни снимки, можем да разберем, защо е наречечена Камилите. С изронени камъни, с пропукана арка, нейните останки приличали на две гигантски камили, застанали една срещу друга.


Авторът на книжката „Хисарските бани“ / 1889 г./ Г.Димитров пише, че южната порта носи названието Камилите, защото върху „дебелите и високи 12 метра стени стърчат един срещу друг два отломъка, подобни на камилски шии и виоки 2 метра, които посрещат и изпращат посетителя на баните и напоменуват му за человеческата суета.“
Южната порта много векове изпълнявала своята функция като здраво защитно съоръжение. Все пак, поради опустошението, извършено от човека в миналото, може би и поради някаква природна стихия, като трус от силно земетресение, тя останала с разцепена арка и през деветнадесети век нейните величествени и загадъчни останки вече били получили названието Камилите.
В своето стихотворение „Хисарските развалини“/ 1883 г./ Иван Вазов споменава: „отдавна гръм арките не е разтрясвал“. По спомени, предавани сред местното население, имало силно земетресение стотина години преди Освобождението. Може би тогава да са нанесени поръжения и на някои части от крепостните стени.
– – –
Южната порта. Архивна снимка (началото на XX в.)
По инициатива на местния жител, запасния генерал Тодор Марков, който полагал много грижи за опазването и популяризирането на археологическото богатство на Хисар, през тридесетте години на двадсети век е извършено укрепване и частично реставриране на южната порта. До известна степен изчезва „камилското“ очертание, но въпреки това тя продължава да носи популярното си име Камилите. Укрепването е било необходимо, за да се запази това, което е оцеляло през вековете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар