понеделник, 6 май 2013 г.

ВИЛА „МОМИНА“



Вила "Момина"
Най-хубавата сред новопостроените през двадесетте години на двадесети век вили в Хисар била вилата на запасния генерал Тодор Марков. Тя била изградена вътре, в източната част на древната крепост, в средата на голяма градина от шест декара. Стопанинът ѝ дал красивото име „Момина“, подобно на прочутата, свързана с една баладична легенда Момина баня, която била наблизо, в землището на родното му село Хисар Кюселере.
Вила „Момина“ се състояла от две постройки, триетажни, с красиви тераси. Имала общо 25 добре уредени стаи за гости с по едно или две легла. В една реклама от онова време се казва, че тогава тя била единствената хисарска вила с водна инсталация и течаща вода за умивалниците и ватер-клозетите във всички етажи и за поливане на градината. Вода за пиене доставяли от минералния извор „Момина баня“. Първият етаж бил луксозно мебелиран. Живеещите в него ползували богато мебелиран салон с пиано и грамофон. Имало читалня с книги, вестници и списания.
Във вилата имало пансион, като храната се сервирала в обширна столова. Модерно уреден ресторант предлагал европейска, местна и диетична кухня както за живеещите във вилата, така и за външни посетители. Традиция било в следобедните часове да се сервират кафе, чай и пасти от собствен майстор сладкар.
Генерал Георги Вазов, който няколко пъти гостувал във вила „Момина“, изказва възхищението си от нейната красота и удобства в една своя статия за курорта Хисар във вестник „Слово“ през 1929 година. Той отбелязва: „Вилата изглежда отдалече със своите веранди и тераси на някой замък или Венецианско палацо. По своя европейски комфорт и удобства съперничи на швейцарските и би могла да служи за образец.“
Във вила „Момина“ гостували политици, военни дейци, индустриалци. В книгата „Атанас Буров: живот за България“ /1992 г./ се разказва, че през пролетта на 1943 г. по инициатива на цар Борис III тук той се среща с банкера и виден политически деец Атанас Буров. Двамата провели насаме двучасов разговор по въпросите за завой в тогавашната политика. Буров бил на почивка във вилата със семейството си. Царят с царицата и двете си деца пристигнали на гости. Какъв точно е бил разговорът не се знае. Но по спомени на дъщерята на Буров Недялка през това време тя и малкият престолонаследник Симeон II излезли в градината на двора и набрали красив букет от люляк, който дали на царицата.
– – –
Историята на вила „Момина“ е свързана и с дейността на запасния генерал Тодор Марков като председател на създаденото през 1933 г. Хисарско археологическо дружество. Тук той съхранявал и показвал своята сбирка от археологически експонати, които после подарява на курорта и тя става основа на Археологическия музей в Хисар.
Сградите на вилата като балнеосанаториум за деца

– – –
По-късно, в продължение на няколко десетилетия, двете сгради на бившата вила „Момина“ са пригодени и използувани за деца с бъбречни и чернодробни заболявания. В сградите били изградени собствени водолечебни отделения с минерална вода от събирателния резервоар на „Топлица“.

Сградата на вила "Момина" днес.

За съжаление след реституцията и връщането на вилата на многобройните наследници на генерала, сградите и градината край тях са пусти, изоставени.Трябва да се вземат мерки, да се прояви загриженост, да се възстанови красотата на рушащата се сега вила „Момина“, един емблематичен кът от стария Хисар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар