понеделник, 6 май 2013 г.

КАМЕННОТО ЯЙЦЕ НА АСКЛЕПИЙ


Голямо каменно яйце – един от атрибутите на бога на здравето Асклепий е открито при разкопките на предхристиянска култова сграда от началото на трети век, намираща се близо до останките на римската баня при извора Топлица в Хисар. То е изработено от гранит и тежи около осем килограма. Може би сградата е била светилище на Асклепий, част от съществувалия в античността край топлите извори асклепион, където каменните яйца били оставяни в храма или хвърляни в извора като оброчен дар на бога лечител.
Олицетворяващо началото на живота и здравето, каменното яйце е било използувано от жреците в лечебните мистерии. Когато болният влизал в топлите води то стояло потопено до него. Жрецът го взимал, вдигал го над главата си, потапял го отново, произнасяйки заклинания, отправяйки молитви тъй както от яйцето се ражда животът, така в болния да се всели здраве и дълголетие... Разбира се наред с това извършвал лечебен масаж, давал наставления за пиене и къпане в топлата вода, препоръчвал билки, режим на хранене.
Като си представим лечебните мистерии, извършвани от жреците, любопитно е колко ли пъти на ден е трябвало да бъде вдигано високо каменното яйце и потапяно отново, за да чуе здравеносния бог жреческите думи, да отвърне на отправените молитви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар