понеделник, 6 май 2013 г.

ТРИТЕ НИМФИ


Няколко цели и много фрагменти от мраморни оброчни плочки на трите нимфи, богини на изворите, са намерени при археологически разкопки в източните помещения на голямата римска баня при извора Топлица в Хисар. Това подсказва, че в античността, през римската епоха, там е имало светилище на нимфите – нимфеум. Вероятно той е съществувал преди изграждането на банята, защото много от плочките са вторично употребени като строителен материал.
Оброчна плочка
Нимфеумът се е намирал при топлите извори, сред стара гъста дъбрава. В него са идвали на лечение болни с по-леки заболявания. Извършвали се религиозни и здравеносни ритуали – наплискване, измиване, потапяне в извора и хвърляне в него на монети за здраве, преспиване в храма върху кожата на животно, принесено в жертва и тълкуване на сънищата от свещенослужителите жреци, които след това предписвали лечение с топла целебна вода через къпане и пиене, лечебен масаж, режим на хранене. Може да се каже, че нимфеумите били прототипи на съвременните балнеолечебници. В знак на благодарност за своето оздравяване лекуващите се купували и оставяли в светилището оброчни плочки на трите нимфи. Според гръцката митология имената им били Калифея, Синелаксис и Пегая, но за търсещите тяхната помощ те са били просто трите добри нимфи, покровителки на лечебните извори, носещи понякога прозвището лекарки, здравеносни.
Оброчен дар
На оброчните плочки, изработени в местната каменоделска работилница, трите нимфи са изобразени релефно като три девойки, заловени на хоро, облечени в дълги хитони, а от двете им страни са очертани малки гърнета за целебна вода.
Всяка запазена до днес оброчна плочка на трите нимфи или фрагмент от нея напомня за онези далечни времена, когато лековитите извори били обожествявани и крие тайната на някого, дошъл тук с вяра и отишъл си с благодарност след полученото изцеление.
Понякога дарителите, направили оброк, поръчвали да изпишат името им в долния край на оброчната плочка. При разкопките е открит един интересен мраморен надпис, посветен на нимфите, който приведен на български гласи:

Трите нимфи
На нимфите на целебните води,
които се вслушват в хората,
Андрей, син на Андрей
на драго сърце направи оброк.


Какъв е бил този Андрей си остава загадка, но думите му, изсечени върху камъка, са принесли неговата благодарност през вековете до наши дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар