събота, 17 октомври 2015 г.

С ЛОДКИ ПО РЕКА ДУНАВ

Някога години наред се провеждаха водни походи през пролетта по река Марица, а през лятото по река Дунав, организирани от клуба по воден туризъм към туристическо дружество "Орела" гр. Хисар. Председателят на дружеството Енчо Енчев бе публикувал редица материали за тях в общинския вестник "Хисарска заря".
Като прелиствам и препрочитам старите броеве на вестника ще отбележа няколко интересни момента от тези туристически инициативи.
Началото на водните походи на хисарчани по Дунав е през лятото на 1977-ма година, когато група хисарски средношколци с построения от тях сал се спускат в плаване по реката. След това водните походи се организират с лодки.
В една дописка във вестник "Хисарска заря" от лятото на 1983-та година (бр. 377) са посочени интересни факти от шестия традиционен воден поход. Той е гребно-ветроходен с шест лодки по маршрут от Козлодуй до Силистра. Новото е участието на три семейни двойки -- Енчеви, Сугареви и Бойчеви. Останалите участници са П. Богданов, Ст. Иванов, Ст. Чолаков, В. Козарски и учениците Д. Божков и В. Ненчев.

Хисарски платноходки, 1983 г.

Маршрутът е разделен на девет етапа. Провеждат се състезателни гонки, обучение на новите участници в тайната на моряшкото изкуство, изучаване на правилата и опознаване на знаците за плаване по Дунав. Изнасят се беседи за исторически и природни забележителности, посещават се исторически места и музеи край Козлодуй, Свищов и Русе. Незабравими остават вечерите край биваците на островите Градина, Пясъчният и Голям Ветрен. Всички прекарват активна приятна почивка сред природата.
В дописка във вестника от лятото на 1986-та година (бр. 460) се описва накратко деветият традиционен поход на хисарчани по Дунав от Видин до Силистра с дванадесет участници и седем лодки. Ръководител на похода е Иван Сугарев, а капитан на похода -- Енчо Енчев.
Нощуването става в палатки на брега или на дунавските острови. В походната кухня мнозина показват кулинарното си майсторство. Провеждат се състезания по умело водене на лодките, ветроходство и плуване. Късмет в опитите за риболов е уловът на един голям сом.
Изнасят се беседи за исторически и природни обекти край реката. Посетени са крепостта "Баба Вида" край Видин, корабът "Радецки" край Козлодуй, къщата на Алеко Константинов в Свищов и къщата на баба Тонка в Русе, музеят в Силистра, езерото-резерват "Сребърна"...








В хисарския язовир "Веригово" се провеждаха курсове за обучение на ученици за лодководачи, за да бъдат подготвени за участие във водните походи по Марица и Дунав.


Няма коментари:

Публикуване на коментар