понеделник, 19 октомври 2015 г.

ГРОЗДОКОМБАЙНИ

Тази есен чух по радиото реклама, че се предлагат за продажба нови, модерни гроздокомбайни, чуждестранно производство. Това ме подсети, че някога, през 70-те години на XX в., в лозята на Аграрно-промишления комплекс - Хисар работеха български гроздокомбайни, произведени в Карловския тракторен завод. За първи път през есента на 1973-та година бе изпробван такъв гроздокомбайн за прибиране на винени сортове в големия масив от широкоредови и високостъблени лозя край с. Старосел.

Гроздокомбайн в лозята край с. Старосел, 1973 г.

Като редактор във в-к "Хисарска заря", където работех тогава, бях отишъл да видя с любопитство как действа новата техника, как машина бере грозде. Гроздокомбайнът беше висок, прекрачваше лозовите редове. Отстрани, на две гумени транспортни ленти падаха чепки, зърна, листа. Вентилатор отвяваше листата, а гроздето се изсипваше отзад в големи метални корита, наричани шарапани, които камиони откарваха във "Винпром".
Закупени бяха още 10 гроздокомбайна, които отначало работеха на различни места в лозята на агрокомплекса. За да се подобри организацията на работа, през 1975-та от единайсетте комбайна бе създадена първата в окръга, а може би и в страната, комплексна бригада за механизирано прибиране на гроздето.
В ежедневното съревнование групите от комбайнер, помощник комбайнер и тракторист се стремяха към набиране на повече грозде и по-малко загуби при беритбата. Проблем беше, че лесно се чупеха вибриращите пръчки на гроздокомбайните, а подмяната им отнемаше доста време.

През 1977-ма година на лозовия масив край с. Паничери се проведе национално съвещание за обмяна на опита на АПК - Хисар по организацията и заплащането при прибиране на грозде с гроздокомбайни.
Интересното бе още, че в агрокомплекса бе намерено техническо решение за увеличаване използването на комбайните и през други сезони, а не само през гроздобера. Някои от тях с монтирането на големи резервоари с вместимост 2500 л. се приспособяваха във високо производителни пръскачи при широкоредовите лозя...

Гроздокомбайни в лозовия масив край с. Паничери, 1977 г.
 

Всичко това беше отдавна. Навярно рядко някой си спомня за работата на гроздокомбайните в лозята на Хисарския район. Ето две снимки, отпечатани някога на страниците на в-к "Хисарска заря", които напомнят за тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар