събота, 17 октомври 2015 г.

МАШИНИ ЗА БРАНЕ НА СИНИ СЛИВИ

В края на 60-те и началото на 70-те години на XX век в Държавно замеделско стопанство (ДЗС)-Хисар имаше над 2000 дка сини сливи. В прибирането на реколтата, част от която се изнасяше с вагони за чужбина, участваха и бригади от работници и служители от други предприятия, ученици от хисарските училища. Направени бяха и опити за прилагане на машинно бране на плодове.
През 1968-ма година в градините на село Веригово бе изпробвана машина за бране на сливи, предоставена от Лозаро-овощарския институт в Пловдив. Любопитно бе да се види как на принципа на вибрацията узрелите плодове падаха на брезентова платформа отдолу, придвижвана на колела, а жени от звеното бързо ги нареждаха в касетките. Няколко години подобни машини работеха в градините на стопанството. През 1972-ра година на базата на този образец младежки колектив от ремонтното предприятие на АПК-Хисар направи редица подобрения за повишаване на ефективността на работата. Обслужването бе от двама души. Придвижването на машината ставаше с трактор. Трактористът разгръщаше под дървото брезентова платформа, която го обгръщаше като обърнат нагоре чадър. Един оператор насочваше дълга стрелка, която без да наранява стъблото, го караше да вибрира и плодовете падаха на брезента, а оттам по транспортьор се изсипваха в контейнер. Спестяваше се много време и работна ръка. Мисля, че набраните с машина плодове се изпращаха за промишлена преработка.
Експериментът с машинното бране на сини сливи продължи още няколко години, но поради технологични или други причини не успя да се наложи в практиката на стопанството.


Снимка, отпечатана някога във в-к "Хисарска заря", показва бране на сини сливи с машина през есента на 1972-ра година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар