сряда, 3 октомври 2012 г.

ЗЕЛЕНАТА ПТИЦA

Разглеждайки по интернет спътниковата карта на Хисаря, случайно открих, че обраслата с гора височина край квартал „Момина баня“ прилича на зелена птица, разперила огромни криле.
Не знам дали някои моминобанци, които са се изкачвали на могилата, са доловили тази странна прилика. Навярно, за да се открие загадката, трябва да се погледне от близките по-високи средногорски върхове.
Нарисувах картина на приказната птица и я включих сред хисарските картини на организираната през есента моя самостоятелна изложба. Съществуването на този природен феномен изненада и събуди любопитството на дошлите на откриването на изложбата. Оказа се, че само един от тях знаеше за странната прилика.

Може би напомня на сокол– юнашка птица? Нали там, под могилата се е родил моминобанецът хайдут Генчо и е бродил с четата си из гората. В тежкото време преди Освобождението, за да се спасят от безчинствата на башибозука, българите се криели горе на могилата, намирайки всъщност закрила в горските крила на птицата.
Може да пофантазираме, че разперила криле край Хисар днес зелената птица носи на хисарчани и на гостите на курорта щастие и късмет.
Тази интересна, уникална природна забележителност, за която все още малцина знаят, заслужава широко да се популяризира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар