сряда, 10 октомври 2012 г.

ДИОКЛЕЦИАНОПОЛ

Император Диоклециан /284 – 305/ разгърнал широка градоустройствена дейност в Тракия. По негово време разрушеното при готските нашествия селище при днешния Хисар, което много преди това било обявено за императорско владение, било възстановено и обновено. За да бъде предпазено от нападение, започнало ограждането му с високи крепостни стени, като за строежа били събрани от близо и далеч хиляди траки роби.
"Целебна вода за императора"


През 293 г., в деветата година от идването си на власт, Диоклециан посетил Берое, Филипопол и Сердика. От 25 май до 10 юни и после отново от 2 до 15 юли бил във Филипопол. През това лято навършил 50 години и послучай юбилейната годишнина възстановеното селище край топлите извори, където по негово нареждане се изграждала крепост, получило статут на град и било напречено Диоклецианопол.

Смята се, че тъкмо тогава, при престоя си във Филипопол, е отишъл лично да го посети. Едно лятно утро се качил на колесницата и съпроводен от вярната си стража поел на север по главния римски път, който прехвърлял Хемус и достигал до Ескус на брега на Истър / Дунав/. Пътното отклонение преди планината го отвело в града, който вече щял да носи неговото име.
/ Из книгата ми „Диоклециан и Диоклецианопол“, 2010 г. /

– – –
През 1993 г. град Хисар тържествено отбеляза своята 1700 годишнина.
Въз основа на нови данни и археологически изследвания, науката потвърждава първоначалното предположение на Константин Иречек, че тук е бил античният град Диоклецианопол, споменат в пътеводителя на византийския историк Хиерокъл като трети по големина град в Тракия след Филипопол /Пловдив/ и Берое / Стара Загора /. В архиерейските списъци той е посочван като важен епископски център към Филипополската митрополия. За това говорят и откритите при разкопки останки от многобройни раннохристиянски базилики.

– – –
Посрещане на император Диоклециан
(театрална възстановка от 1970 г.)
Днес в Хисар за Диоклециан напомнят останките от високите римски стени, които са градени по негово време и по негово нареждане. За античния Диоклецианопол може много да се научи от археологическите разкопки и от експозицията на градския Археологически музей.




Крепостни стени на древния Диоклецианопол
През изминалите години в летните хисарски празници са представяни възстановки от античното минало – шествие, показващо пристигането на император Диоклециан, театрални сцени край крепостта, разкриващи моменти от живота на древните траки и римляни в курорта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар